ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η κλινική ψυχολογία είναι η ψυχολογική ειδικότητα που παρέχει συνεχή και ολοκληρωμένη ψυχική και συμπεριφορική υγειονομική περίθαλψη για άτομα και οικογένειες, διαβούλευση με οργανισμούς και κοινότητες, κατάρτιση, εκπαίδευση, εποπτεία και κυρίως πρακτική που βασίζεται στην έρευνα. Είναι μια ειδικότητα στο εύρος που περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές τη σοβαρή ψυχοπαθολογία, και χαρακτηρίζεται από πληρότητα και ενσωμάτωση της γνώσης και της ικανότητας από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων εντός και εκτός της ψυχολογίας. Το πεδίο εφαρμογής της κλινικής ψυχολογίας περιλαμβάνει όλες τις ηλικίες, πολλαπλές διαφορές και ποικίλα συστήματα.

Στόχος ενός κλινικού ψυχολόγου είναι να βοηθήσει τον πελάτη του να εντοπίσει τα ψυχολογικά, συναισθηματικά ή συμπεριφορικά του ζητήματα και στη συνέχεια να καθοδηγήσει τον πελάτη του καθορίζοντας στόχους και ένα σχέδιο δράσης που θα τον βοηθήσει να επιτύχει προσωπική, κοινωνική, εκπαιδευτική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Ποιο είναι το κύριο επίκεντρο της κλινικής ψυχολογίας;

Η κλινική ψυχολογία είναι ένας ευρύς κλάδος της ψυχολογίας που επικεντρώνεται στη διάγνωση και τη θεραπεία ψυχικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών διαταραχών. Μερικές από τις πιο κοινές διαταραχές που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν περιλαμβάνουν μαθησιακές δυσκολίες, κατάχρηση ουσιών, κατάθλιψη, άγχος και διατροφικές διαταραχές κ.α.

Ποιος είναι ο κύριος ρόλος ενός κλινικού ψυχολόγου;

Οι κλινικοί ψυχολόγοι συναντιούνται με πελάτες για να εντοπίσουν προβλήματα – συναισθηματικά, ψυχικά και συμπεριφορικά – στη ζωή τους, μέσα από την διάγνωση ψυχολογικών, συναισθηματικών ή συμπεριφορικών διαταραχών. Αυτή η διαδικασία οδηγεί στην ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων θεραπείας και θεραπευτικών διαδικασιών.

Αντιμετώπιση

Διαταραχές άγχους, φοβίες, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, πένθος, διαταραχές πρόσληψης τροφής, διαταραχές ύπνου, σεξουαλικές διαταραχές, χαμηλή αυτοπεποίθηση, δυσκολία στις σχέσεις, αυτογνωσία, κοινωνική φοβία, απομόνωση, ψυχοσωματικά συμπτώματα, αυτοάνοσες και σπάνιες νόσοι, προβλήματα στο γάμο, διαζύγιο κ.α.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΖΕΥΓΟΥΣ

Πρόκειται για μία παρέμβαση που μπορεί να αφορά συζύγους, ζευγάρια που συζούν χωρίς να έχουν παντρευτεί, με ή χωρίς παιδιά. Η θεραπεία ζεύγους αποτελεί μία δομημένη και χρονικά καθορισμένη μορφή παρέμβασης με αρχές διαμορφωμένες στη συλλογιστική δύο, αντί του ενός, θεραπευόμενων και με αλλαγές στο ρόλο του θεραπευτή, ο οποίος παραμένει συνεργατικός αλλά λιγότερο κατευθυντικός ως προς το ρόλο του, διερευνώντας την κατεύθυνση προς την οποία το ζευγάρι θέλει να πορευτεί.

ΤΕΣΤ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Το πρόγραμμα ανταποκρίνεται σε ανάγκες εφήβων, φοιτητών και ενηλίκων που χρειάζονται καθοδήγηση για καλύτερη κατανόηση και λήψη εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων καθώς και για διαχείριση σχετικών δυσκολιών. Περιλαμβάνει τρείς συναντήσεις αξιολόγησης και καθοδήγησης επαγγελματικού προσανατολισμού για εφήβους, φοιτητές και ενήλικες.